perjantai 28. maaliskuuta 2014

Pula-ajan Bebe


Martta nukkeja alettiin valmistaa 1908 tarkoituksena saada kotiäideille, varsinkin kaupungissa asuville työtä.
Martat keksivät idean, että aletaan tekemään nukkeja. Aluksi ei hankkeen uskottu toteutuvan, mutta kun Martat saivat 200 mk.n rahalahjoituksen toiminnan aloittamiseen, alkoi Martta nukkien liki 70 vuotta kestänyt valmistaminen johtajanaan Aurora Jansson.

Nukketeollisuus alkoi ihan nollasta. Koulutuksia ei ollut ja tekijät valikoituivatkin taitojensa perusteella. Nuket tehtiin osissa: Eri tekijät maalasivat kasvot, ompelivat vartaloita, täyttivät sahanpurulla, ompeilvat vaatteet ym. Nukkelassa nuket koottiin eli pää kiinnitettiin vartaloon, nuket puettiin ja viimeisteltiin.

Maalarimestari Henrik Emil Nurmi kehitti massan, joka oli valmistettu kipsi/paperimassa-seoksesta. Marttanukketeollisuus hankki päihin yksinoikeuden.Martat olivat laadusta hyvin tarkkoja ja palkka maksettiinkin tekijöille vasta sitten, kun työ oli hyväksytty.

Martta Bebe hienohelmat olivat aluksi posliinipäisiä, joilla oli lasisilmät ja mohairhiukset, päitä tuotiin Saksasta. Sota aika toi tullessaan tuontirajoituksia eikä päitä enää saanut. Niimpä Bebe-neitienkin päitä alettiin tekemään paperimassasta hiuksia myöden.

Marttanuket toivat monelle lapselle leikin ilon, mutta myös turvaa sota-aikana.

Kuvassa pula-ajan Beben paperimassaosat. Työ alkaa hionnalla.



 Ensimmäinen Marttanukkeni, joka on myös pula-ajan Bebe. Nuken tein innoissani muutama vuosi sitten, ennenkuin löysin Porin työväenopiston ja Teija Ruuhikorpi-Mäen pitämän moodle kurssin Marttanukeista. Muutamia puutteita nuken työstämisessä on. Mm. en gessonnut ( pohjamaalannut) massaosia ennen maalausta. 

Nyt työstän toisen oikeaoppisesti. 











Aurinkoinen päivä

Aurinkotuoli, uusi Novita lehti ja isoäidin neliöiden virkkausta.........


torstai 6. maaliskuuta 2014

Työpaikkani edesmenneet  kädentaitajat ja kuuluisuudet 


Nyt, kun kevät koittaa Tuomiokirkolle tulee runsaammin ryhmiä tutustumaan taiteeseen ja kirkon historiaan. Kertoessani jälleen kirkon 107 vuotista taivalta, laskeskelin kuinka monta edesmennyttä ansioitunutta ihmistä kirkon historiaan kuuluukaan. Kädentaitajia on lukuisia, muurareita, puutyömiehiä, kivenhakkajia, kuparintakojia ,seppiä,  lasitaiteilijoita ym.






                                     



Arkkitehti Lars Sonck, taiteilijat Albert Edelfelt ja Akseli Gallen-Kallela, joiden myötävaikutuksesta Hugo Simberg ja Magnus Enckell valittiin taidemaalareiksi toteuttamaan kirkon vaikuttavat maalaukset, joista kuuluisin- Haavottunut enkeli- kiinnostaa niin suomalaisia, kuin ulkomaalaisiakin turisteja. Tuomiokirkko onkin Tampereen kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä.


Maalaukset ovat freskoja eli maalattu kostealle kalkkilaastipinnalle. Kalkki reagoi ilman hiilidioksidin kanssa muodostaen kalsiumkarbonaattia, joka kiteytyy seinäpintaan. Kerrotaan, että Simberg olisi suihkuttanut valmiiseen maalaukseen tehosteeksi lisä hiilidioksidia. Freskon kuivuttua, värit kiinnittyvät lujasti laastipintaan.




Jugend ruusu puolestaan on tehty sekko tekniikalla eli kuivalle laastipinnalle maalattu taide.

Tekstiilitaiteilija Uhra-Beata Simberg-Ehrström,( Hugo Simbergin sisko) toteutti kirkolliset tekstiilit.

Nimet Jean Sibelius ja Oskar Merikanto, puhumattakaan 107 vuoden aikana kirkossa vaikuttaneista taiteilijoista musiikin saralla, restauroijista ja rakennuskorjaajista. Mielenkiintoista onkin tavata ja tehdä yhteistyötä nykyhetken urkurin, urkuhuoltajan (Tuomiokirkossa on pneumaattiset urut, jotka vaativat erityisosaamista huollettaessa ja viritettäessä) , konservaattoreiden niin tekstiilin, kuin taiteenkin puolelta, ammattilaisia.

Työnteko kirkossa onkin monelta osin enneltaehkäisevää konservointityötä.


Oma pienimuotoinen työni, joka on toteutettu lyijykiskotekniikalla niinkuin Tuomiokirkon lasimaalausikkunatkin. Tehtyäni tämän arvostukseni ikkunoiden tekijöihin nousi valtavasti. Lasinpalat leikataan omaan muotoonsa, hiotaan ja kiinnitetään toisiinsa h-lyijykiskon avulla. Kiskon saumakohdat tinataan. Työn reunoille laitetaan tuuliraudat. Työ kitataan eli h-kiskojen ja lasin väliin laitetaan kittiä. Lyijykiskot patinoidaan, aine tummentaa ja kiillottaa kiskot. 


Itseasiassa työskentelemme kokonaisteideteoksen sisällä, juhlavaa :)