Martta nukkeja alettiin valmistaa 1908 tarkoituksena saada kotiäideille, varsinkin kaupungissa asuville työtä.
Martat keksivät idean, että aletaan tekemään nukkeja. Aluksi ei hankkeen uskottu toteutuvan, mutta kun Martat saivat 200 mk.n rahalahjoituksen toiminnan aloittamiseen, alkoi Martta nukkien liki 70 vuotta kestänyt valmistaminen johtajanaan Aurora Jansson.
Nukketeollisuus alkoi ihan nollasta. Koulutuksia ei ollut ja tekijät valikoituivatkin taitojensa perusteella. Nuket tehtiin osissa: Eri tekijät maalasivat kasvot, ompelivat vartaloita, täyttivät sahanpurulla, ompeilvat vaatteet ym. Nukkelassa nuket koottiin eli pää kiinnitettiin vartaloon, nuket puettiin ja viimeisteltiin.
Maalarimestari Henrik Emil Nurmi kehitti massan, joka oli valmistettu kipsi/paperimassa-seoksesta. Marttanukketeollisuus hankki päihin yksinoikeuden.Martat olivat laadusta hyvin tarkkoja ja palkka maksettiinkin tekijöille vasta sitten, kun työ oli hyväksytty.
Martta Bebe hienohelmat olivat aluksi posliinipäisiä, joilla oli lasisilmät ja mohairhiukset, päitä tuotiin Saksasta. Sota aika toi tullessaan tuontirajoituksia eikä päitä enää saanut. Niimpä Bebe-neitienkin päitä alettiin tekemään paperimassasta hiuksia myöden.
Marttanuket toivat monelle lapselle leikin ilon, mutta myös turvaa sota-aikana.
Kuvassa pula-ajan Beben paperimassaosat. Työ alkaa hionnalla.
Ensimmäinen Marttanukkeni, joka on myös pula-ajan Bebe. Nuken tein innoissani muutama vuosi sitten, ennenkuin löysin Porin työväenopiston ja Teija Ruuhikorpi-Mäen pitämän moodle kurssin Marttanukeista. Muutamia puutteita nuken työstämisessä on. Mm. en gessonnut ( pohjamaalannut) massaosia ennen maalausta.
Nyt työstän toisen oikeaoppisesti.